UX en UI-Design, waar maken wij het verschil?

Het verschil tussen UX en UI-Design

Begrippen zoals UX en UI worden nog wel eens door elkaar gehaspeld, maar het zijn toch echt twee verschillende disciplines. De UX is de gebruikerservaring (User Experience), en de UI is de gebruikersomgeving (User Interface). Waar maak je het verschil? In deze blog proberen we in te gaan op alle aspecten van UX Design, vervolgens trachten we jou meer te vertellen over UI-Design.

UX-design focust zich op de combinatie van effectiviteit en plezier bij de gebruiker, UI design focust zich op de look en de interactie. De essentie van UX-design is om gebruikers te helpen een bepaald doel te bereiken met de website of de app. De UI zorgt voor de esthetisch aangename reis naar dat doel.

Vergelijk het met een wagen die jou van punt A naar B brengt. UX zorgt ervoor dat het gaspedaal, stuur en de koppeling allemaal op de juiste plek zit, terwijl UI ervoor zorgt dat het allemaal fijn werkt en aanvoelt.

Wat is UX-Design?

Het doel van UX-design bestaat erin om de bruikbaarheid, toegankelijkheid en plezier voor de gebruiker te verbeteren. UX focust op de ervaring van de gebruiker voor, tijdens en na hun interactie met de app.

De term ´gebruikerservaring´ is bedacht door Don Norman. Hij stelde dat designkeuzes altijd en alleen moeten worden gebaseerd op de behoeftes van de gebruiker.

Wat maakt UX-Design belangrijk?

Het UX-Design van een website of app bepaalt de ervaring van de gebruiker. Een gebruiker stelt zichzelf (on)bewust de vraag of de website of app een toegevoegde waarde heeft, of ze gemakkelijk te gebruiken zijn en of het helpt om een bepaald doel te bereiken. Het antwoord op deze drie vragen moet altijd ‘ja’ zijn. Het UX-Design is m.a.w. bepalend of de gebruiker je website app blijft bezoeken of gebruiken, of dat ze wegblijven van de site of de App opnieuw verwijderen, en misschien zelfs een slechte beoordeling geven.

Wat maakt goed UX-Design?

Succesvolle sites of apps hebben 1 ding gemeen: de gebruiker heeft er baat bij om de site of app op zijn of haar mobiel te consulteren of te hebben. Als een gebruiker de tijd neemt om je site app te consulteren of te gebruiken wil hij er iets voor terug. Een goede site of app voldoet aan die behoefte.

Het komt erop neer dat goed UX-Design ervoor zorgt dat de site of app eenvoudig, doeltreffend en gebruiksvriendelijk is.

Hoe bereik je gebruikers met UX-Design?

Een essentieel onderdeel van het ontwikkelen van een succesvolle site of app is onderzoek naar je potentiële gebruikers, evenals concurrerende producten en diensten. Voor het ontwikkelingsproces moet je weten hoe de UX en UI gaan samenwerken om het probleem van de gebruiker op te lossen.

Een proces voor UX-Design gaat als volgt:

 1. Onderzoek en strategie bepalen
 2. Klantprofiel creëren
 3. Sitemap en Wireframe vastleggen
 4. Prototype creëren
 5. Finale ontwikkeling

Tijdens dit proces worden pijnpunten  of behoeftes geïdentificeerd. Vervolgens wordt er een prototype gecreeerd waarmee je kan testen of je aannames kloppen. Wanneer je zeker bent dat je de behoefte van de gebruiker met je prototype wordt vervuld, dan pas ga je de site of app volledig ontwikkelen.

En UI-Design dan?

De volgende stap is UI-Design of beter gezegd het ontwerp van de gebruikersomgeving. Het UI-Design verfijnt de interacties door kleur en visueel ontwerp toe te voegen aan het UX-Design. Dit geeft de gebruiker aanwijzingen om makkelijk door de site of app te navigeren.

Zoals eerder uitgelegd, focust het UX-Design op de behoefte van de gebruiker, terwijl UI gaat over de gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie van de interface.

Gebruiksvriendelijkheid speelt een grote rol in de UI omdat het een sterke invloed heeft op de manier waarop een gebruiker door de app navigeert. Een succesvolle mobiele app is een app waarbij de bruikbaarheid zowel efficiënt als aangenaam is.

Wat is UI-Design?

UI-Design gaat niet alleen om kleurige buttons en navigatiemenu´s, maar meer om de interactie met de gebruiker van de site of app. Het gaat niet meteen om hoe de site of app eruitzien, maar hoe ze werken. Waar plaats je de buttons en call-to-actions voor je gebruiker zodat de site of app makkelijk te begrijpen zijn? Heeft je interface wel buttons nodig? En zo ja, wat moeten deze buttons doen? En op welk scherm moeten buttons komen in je site of app zodat de gebruikers het snelst hun doel bereiken?

Waarom is UI-Design belangrijk?

UI-designers focussen zich op het uiterlijk van de site of app en hoe dit de binding met de gebruiker beïnvloedt. Op dit moment heerst er een discussie over wat voor soort UI-design het beste werkt: veel gebruik van kleur, dieptes etc. of juist zo simpel mogelijk. Er is valt voor beide vormen heel wat te zeggen.

Wat maakt goed UI-Design?

Terwijl het UX-Design niet direct zichtbaar is voor de gebruiker, is het UI-Design het eerste wat ze zien en beïnvloedt het de gebruiker van bij het begin. Het is de verantwoordelijkheid van de UI-designer om de merkbeleving binnen de interface te verbeteren en om de gebruiker via de interface bij de hand te nemen.

Er zijn 5 factoren die belangrijk zijn voor een goed UI-Design:

 1. Duidelijkheid
  De interface vermijdt verwarring en dubbelzinnigheid door alles duidelijk te maken. Sites of apps met een goede gebruikersinterface hebben geen handleiding nodig.
 2. Vertrouwen
  Gebruikers zien graag bekende elementen zoals buttons en call-to-actions terug. Dit betekent dat veelgebruikte symbolen, iconen en kleuren toegepast moeten worden voor bepaalde interacties zoals een rood kruis om iets te verwijderen. Zelfs als een gebruiker je site of app voor het eerst gaat gebruiken, kan de eerste ervaring al vertrouwd overkomen.
 3. Responsiviteit
  Een goede gebruikersomgeving heeft geen lange laadtijden of een andere soort van vertraging tussen pagina’s en interacties. Als er toch een pagina geladen moet worden, dan is het belangrijk om de gebruiker hiervan op de hoogte te houden met bijvoorbeeld een zandloper.
 4. Consistentie
  Het is belangrijk om je interface consistent te houden zodat de gebruikers patronen leert herkennen. Zodra gebruikers hebben geleerd hoe je site of app werkt, kunnen ze deze kennis gebruiken om nieuwe features van je site of app te verkennen.
 5. Uiterlijk
  Het is voor de functionaliteit van de site of app niet nodig om de interface aantrekkelijk te maken, maar het maakt de site of app wel leuker om te gebruiken.

Conclusie

Als je het UX-design goed hebt uitgewerkt dan bereiken de gebruikers hun doelen, het UI-design zal ervoor zorgen dat ze terug blijven komen. Beiden zijn belangrijk, want gebruikers zullen je app downloaden omdat het er goed uitziet, maar ze blijven het gebruiken omdat ze hun doel bereiken of de site of app een behoefte vervult.

Een succesvolle site of app lost de pijnpunten op van de gebruiker, is helder, beknopt en bovendien aangenaam om te gebruiken.

Is UX-design nu belangrijker dan UI-design of andersom? Nee! Beide designs zijn essentieel voor een goed product (website of App) en UX- en UI-designers werken nauw samen, maar de rollen verschillen. UX-Design bevindt zicht meer op het analytische en technische vlak, U-Design komt in de buurt van wat we grafisch ontwerp noemen, alleen meer online.

Binnen ons divers team van ICT Consultants hebben we meerdere specialisten die beide disciplines beheersen en die dus, binnen uw onderneming, een essentiële aanvulling kunnen betekenen bij de ondersteuning en de ontwikkeling van uw project. (lees meer over onze ICT Services)

Ben jij een ervaren ontwikkelaar, bediende of freelancer en helemaal gepassioneerd door de hierboven omschreven User Experience en User Interface Design. Neem dan zeker een kijkje naar volgende vacature of project.

Arne M – bron: Jan-Willem vdH