Overslaan naar inhoud

Verander je wachtwoord dag

  

Verander je wachtwoord

Tegenwoordig hebben we op bijna alle websites en systemen een account of login nodig. Lastig als je voor elk van hen een uniek en sterk wachtwoord dient te onthouden.  Of ben jij ook eerder het type dat overal hetzelfde wachtwoord gebruikt? Makkelijk voor jezelf uiteraard, maar dat wil ook zeggen; makkelijk voor de hackers. Zij zoeken naar bepaalde patronen om je wachtwoorden te hacken. Wist je dat ze zelfs de toetsaanslagen bijhouden op het toetsenbord?  Hieronder geven we je graag enkele tips waar we bij Imalink bij zweren om de hackers een stapje voor te zijn.

Maak gebruik van een wachtwoord manager

Omdat het bijna onmogelijk is om al je wachtwoorden uit het hoofd te kennen, is een paswoord manager (=wachtwoordkluis) een handig hulpmiddel.  Zo’n tool is een beveiligde database van al jouw wachtwoorden voor al jouw accounts en logins. Om toegang te krijgen tot al jouw wachtwoorden hoef je maar 1 hoofdwachtwoord te onthouden. Het spreekt voor zich dat je dat paswoord echt niet mag vergeten, maar tegelijkertijd moet je er ook voor zorgen dat het een sterk wachtwoord is dat moeilijk te kraken valt. Het is tenslotte de sleutel naar al jouw andere logins. Bij Imalink zorgen we ervoor dat we dat wachtwoord minstens maandelijks wijzigen. We doen het soms sneller en onregelmatiger.

Kies voor een sterk wachtwoord

Maar wat is nu een goed wachtwoord? Normaliter zou een wachtwoord van 7 karakters moeten voldoen. Jammergenoeg zijn onze hackers zo “goed” geworden dat dit alleen niet meer volstaat. Bij Imalink houden we minimum 8 karakters aan en het liefste met allemaal verschillende tekens. 

We gebruiken hiervoor steeds hoofdletters, kleine letters, speciale tekens, cijfers, spaties en uitroeptekens. We zorgen er wel altijd voor dat we ze goed blijven onthouden, ongeacht de complexiteit van het gekozen wachtwoord. De truc die we altijd toepassen is om een goed ezelsbruggetje te verzinnen dat je ook effectief kan onthouden

Two-factor vs. two step

Is dit dan niet hetzelfde? Nee, toch niet helemaal. Misschien is het beter dat ik eerst uitleg welke soorten factoren er zijn die je kunnen beveiligen. Er zijn er maar liefst 3:

  • Iets dat je hebt (telefoon)
  • Iets dat je bent (vinger -of gezichtsscan)
  • Iets dat je kent/weet (wachtwoord of PIN-code)

Een two-factor authentication beveilig je door een combinatie van 2 verschillende factoren. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat eerst je gezicht wordt gescand en vervolgens moet je handmatig je wachtwoord of PIN-code nog een keer ingeven. Een two-step verification gebruikt daarvoor twee keer dezelfde factor. Bijvoorbeeld een code of verificatie ontvangen via email en daarna via je telefoonnummer.

 

Uit ervaring bij Imalink kunnen we concluderen dat een two-factor authentication veiliger is dan een two-step. Wanneer we gebruik kunnen maken van een van deze twee doen we dit altijd. Dat is sowieso beter dan te vertrouwen op een enkel wachtwoord dat je moet onthouden.

De moraal van het verhaal…

…is dat je altijd voorzichtig moet zijn met je wachtwoorden. We kunnen je zoveel mogelijk van onze Imalink-tips meegeven en zelf opvolgen, maar houd toch zeker een oogje in het internet-zeil 😉

Lotte

2-factor verification
2-step verification