Overslaan naar inhoud

Frontend en Backend Development wat is het verschil?

Een getuigenis van onze Imalink consultant Artuur

We laten Artuur VDK. aan het woord. Hij is bij Imalink reeds een aantal jaar succesvol aan de slag als Full Stack Webdeveloper en vertelt graag zijn verhaal.

  

Artuur VDK

 

“Hey hallo, leuk jou te ontmoeten! Wat doe jij voor de kostwinning? Programmeur? Dat treft wel, ook ik ben programmeur. Meteen blikken van herkenning tot ik vroeg in welke taal? Taal?! Ik ben werkzaam in de muziekindustrie en verzorg de programmatie van muziekevents. Ach zo, dus geen IT developper of ICT-ontwikkelaar of code maar je boekt bands?

Deze conversatie had ik een tijd terug op een vrijdagavond in een bruine kroeg. Ik was toen pas aan de slag bij Imalink als frontend developer voor een telecombedrijf als klant. Dat is ondertussen zo’n 5 jaar terug maar ik herinner me die avond nog beeldig. Hieraan denkend zal ik zo toegankelijk mogelijk trachten te vertellen wat ik als webdeveloper Angular uitricht.

Ik maak websites voor klanten van Imalink en ben dus een software developer. Dat geeft een globaal beeld van wat ik dagelijks doe. Meer specifiek kan men spreken van een job als Fullstack developer.

Frontend versus backend

Wanneer ik over frontend en backend begin, duikt er meestal een vorm van vertwijfeling op in de ogen van de toehoorders. Wel laat me het jullie uitleggen. Er is namelijk een verschil tussen frontend en backend development. Je kunt je specialiseren maar je kan het ook allebei. In dat laatste geval ben je een full-stack developer.

Beeld je een eenvoudige webshop in. Wanneer je er naartoe surft via jouw browser, neem nu Google Chrome, dan wordt alle code van de frontend gedownload. Hierdoor kun je de pagina bekijken. Alle acties die je kunt uitvoeren en alles wat je ziet op de pagina, is in eerste instantie frontend.

Maar als je gevraagd wordt om een account aan te maken om een bestelling te kunnen plaatsen, moet ook deze informatie worden opgeslagen. Op dat moment heb je aan de frontend niet langer genoeg en stuurt de frontend een bericht naar de backend, bijvoorbeeld ‘nieuwe user aanmaken, usernaam=HappyShopper 66’. De backend verwerkt deze opgestuurde info en zorgt ervoor dat jij als user wordt opgeslagen. Eens dat gebeurd is stuurt de backend een bericht naar de frontend terug en wat jij dan op je scherm ziet als iets in de trend van: ”gelukt” of “deze user bestaat reeds”

De frontend developer buigt zich dus over de interactie van een gebruiker en het visuele aspect van de applicatie. De backend ontwikkelaar is dan weer bezig met met het verwerken van data en het opslaan hiervan in een database. Akkoord, dit is misschien vrij simpel gesteld, maar het verschil is hiermee toch begrijpelijk aangetoond.

Funfacts
  • Omdat internet sneller is en de browsers een grote evolutie doormaakten, is de code van de frontend ook uitgebreider en complexer tegenover vroeger. Dat resulteert in beter en gebruiksvriendelijkere websites. Het maakt ook het werk van de frontend developer een pak interessanter en leuker om te doen.
  • Wanneer een website opgebouwd wordt met een losse backend en frontend, wordt het stukken makkelijker om één van de twee compleet te vernieuwen.
  • In het webdevelopment wereldje is er een continue race gaande tussen de diverse frontend frameworks. Aan de hand hiervan kan je snel en makkelijk heel wat in elkaar knutselen.  https://2019.stateofjs.com/javascript-flavors/ Terwijl in 2018 Vue het won van React, ( gemaakt door Facebook) was het in 2019 andersom. Voor 2020 hebben we bij Imalink een sterk voorgevoel dat Angular de eerste plaats zal innemen.

  

Artuur VDK
Website development in een notendop:

Frontend

  • Talen: Javascript (voor acties), html (plaatsing op pagina), CSS (styling)Code draait: in browser
  • Ook wel: client-side, Graphical User Interface (GUI)
  • Developer werkt nauw samen met: User Experience (UX) designer, backend developer

Backend

  • Talen: Java, C#, Python of PHP
  • Databases: deze kunnen varieren SQL server, Oracle, My SQL, …
  • Code draait: op server
  • Ook wel: server side
  • De developer werkt nauw samen met: frontend developer, analist, software architect
Artuur VDK
Tenslotte

Vandaag werk ik voor Imalink als fullstack developer in een bancaire omgeving. Fullstack, want ik doe alles; ik pas databases aan, schrijf code in Java als backend en creëer een frontend met Javascript (Typescript en Angular). Superleuk, want zo leer ik goed hoe het ganse proces werkt. Ik heb tot nu toe de meeste ervaring opgedaan met frontend en vind ik ook wel het leukst. Aangezien er veel nieuwe ontwikkelingen gaande zijn met frontend frameworks, wil ik me hier ook in blijven verdiepen. Mijn liefde voor gebruiksvriendelijkheid, design en puzzelen kan ik hier perfect in kwijt!

Ben je net zoals Artuur een Full Stack Developer? En ben je klaar voor een nieuw project? Klik dan hier en kom te weten welke jobs wij voor jou in de aanbieding hebben! 

Ben je op zoek naar een job zoals die van Artuur? Check zeker hier deze Imalink vacature eens!

Artuur VDK