Overslaan naar inhoud

Een Full Stack .NET Ontwikkelaar, was da?

Als je jezelf afvraagt wat een full stack .NET ontwikkelaar is, dan vertellen wij jou bij Imalink daar graag meer over.

Meer en meer lijkt erop dat software engineers tegenwoordig veel te veel opties hebben als het gaat om het ontwikkelen van een app. Met zoveel bestaande programmeertalen en frameworks, is het vaak moeilijk om te beslissen welke het beste is voor een specifieke app.

Eén van de vele krachtige tools voor het bouwen van mobiele en web apps is het .NET framework. Het werd uitgebracht samen met het ASP.NET server-side web app framework; ASP.NET MVC (Model, View, Controller) is een framework dat wordt gebruikt voor het bouwen van web applicaties.

Dankzij de veelzijdigheid van .NET en sommige van zijn ingebouwde functies, is het een uitstekende keuze voor de ontwikkeling van webtoepassingen. Diezelfde veelzijdigheid maakt het echter ook moeilijk in het gebruik, in de zin dat het, omdat het een breed scala aan software-ontwikkelingsfuncties omvat, overweldigend kan zijn.

Gelukkig zijn er full stack webontwikkelaars met de nodige vaardigheden om apps van wereldklasse te bouwen met behulp van dit framework, zowel voor de front-end als de back-end. In deze blog bespreken we wat een full stack .NET Developer is.

Wat is .NET Full Stack Ontwikkeling?

Het .NET framework werd in 2002 door Microsoft uitgebracht als een open-source tool voor full stack ontwikkelaars, hoewel het door velen ook wordt gezien als een set programmeerrichtlijnen voor de ontwikkeling van webapplicaties.

Hoewel het oorspronkelijk was ontworpen om op Windows te draaien, werd het aanvankelijk beschouwd als een alternatief voor Java en PHP. Het kan echter op verschillende OS worden gebruikt; dit is mogelijk dankzij alternatieven zoals Xamarin en integraties met een SQL-server database zoals Microsoft SQL Server.

Het algemene framework heeft het voordeel dat het kan werken met tal van programmeertalen, waaronder C#, Visual Basic en F#. Dankzij de krachtige compiler is het ook compatibel met vele andere talen en ontwikkelingstools.

Een van de belangrijkste voordelen hiervan is dat het zeer vriendelijk is voor full stack ontwikkelaars. Sommige van zijn compatibele talen behoren tot de meest populaire talen wereldwijd, cfr. de TIOBE index.

Naast deze handige taalcompatibiliteit, is een van de belangrijkste kenmerken de enorme collectie van bibliotheken. Als open-source tool heeft het een zeer grote gemeenschap van software ontwikkelaars die een grote verscheidenheid aan functies en kenmerken voor elk denkbaar web applicatie project gemakkelijk beschikbaar hebben gemaakt. In het bijzonder wordt het veel gebruikt voor het ontwikkelen van webapplicaties en webpagina’s.

Als gevolg daarvan is het gebruikelijk om naar .NET te verwijzen als een web API-ontwikkelingstool, hoewel het ook wordt gebruikt voor het bouwen van mobiele toepassingen. Gemakshalve kunnen full stack ontwikkelaars het gebruiken om zowel front-end als back-end vereisten te ondersteunen.

Full Stack .Net Ontwikkeling

Er is veel dat gedaan kan worden met .NET. Deze veelzijdigheid kan echter ook overweldigend zijn voor onervaren ontwikkelaars. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om full stack .NET ontwikkelaars in te huren, omdat zij taken kunnen beheren die betrekking hebben op de front-end en back-end van projecten. Dit zijn zeer belangrijke vaardigheden, vooral vanwege de opkomst van cloud computing-technologieën.

Naarmate meer webdiensten worden gehost in clouddiensten, worden .NET full stack ontwikkelaars geconfronteerd met de uitdaging interactieve webapplicaties te bouwen die vooral geschikt zijn voor server-side operaties. Met andere woorden, het is niet genoeg om kennis te hebben van de user-facing kant van een app. Van full stack webontwikkelaars wordt niet verwacht dat ze alles weten over front-end en back-end, maar ze moeten wel begrijpen wat de tools en technologieën zijn en hoe ze goed moeten functioneren.

Van een .NET full stack ontwikkelaar wordt niet verwacht dat hij dezelfde kennis heeft als een specialist. Ze fungeren vaak als project managers dankzij hun vermogen om verschillende concepten te integreren. Ze worden vaak geconfronteerd met de uitdaging om verder te gaan dan ontwikkeling en zich te bewegen tussen andere aspecten van de ontwikkelingsprocessen die ook belangrijk zijn. Onderwerpen als marketing, kwaliteitsborging, business analytics en DevOps gaan deel uitmaken van de normaliteit van een full stack ontwikkelaar.

Dankzij de integratie van .NET met zijn neefje, Microsoft’s Azure, kunnen apps gemakkelijk in de cloud worden geïntegreerd. Hiervoor is een full stack ontwikkelaar van groot belang. Deze combinatie maakt het mogelijk om apps op een veilige manier te bouwen, een gemakkelijke deployment te leveren en tegelijkertijd te zorgen voor mogelijke versieproblemen die kunnen ontstaan.

De verwachting is dat de markt de komende jaren meer .NET full stack ontwikkelaars zal vragen. Cloud-gebaseerde apps worden de norm voor veel industrieën, en dit zal full stack webontwikkelaars vereisen die weten hoe ze de verschillende gebieden van het softwareontwikkelingsproces moeten integreren.

Tot slot

Het .NET framework zal hier nog jaren blijven. Voor velen lijkt het erop dat we nu pas het echte potentieel ervan beginnen te zien dankzij de andere producten van Microsoft. Voor anderen staat het nut ervan al lang vast.

Wanneer u op korte termijn nood heeft aan een ervaren .NET full stack ontwikkelaar om uw project in goede banen te helpen leiden, neem dan contact op met Imalink nv. Met onze jarenlange expertise en ervaring bij tal van internationale top 500 bedrijven, loodsen onze consultants u doorheen het hele .NET full stack ontwikkelingsproces.

ArneM