Overslaan naar inhoud

10 tips & tricks voor een productieve werkdag

Binnenkort krijgt Imalink haar jaarlijks bezoek van de externe dienst voor preventie & bescherming op het werk. Reden voor ons om even stil te staan bij een aantal zaken …

We werken allemaal gemiddeld 40 jaar lang.
Daarom is het belangrijk om onze werkomgeving naar onze hand te zetten maar ook de dagelijkse gewoontes. Heb ik wel genoeg geslapen deze nacht? Zit ik recht op mijn stoel met de voeten op de grond? Heeft mijn werkomgeving wel de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad? En hoe zit het met mijn hoofdpijn en pijnlijke ogen op het einde van de dag? We geven hieronder enkele tips die wij bij Imalink hanteren zodat elke dag een productieve dag is.

Right height

Het is vaak zo dat wij als werknemer een verkeerde zithouding aannemen tijdens het werken. We zitten makkelijk op onze stoel, maar dat wil daarom niet zeggen dat we ook juist zitten voor ons lichaam. Een juiste afstelling tussen jezelf, je stoel en bureau kan in het eerste geval onwennig en ongemakkelijk aanvoelen. Enkele handige afmetingen voor een goede afstelling zijn dat je voeten plat op de grond staan waarbij je knieën in een hoek van 90° staan. Je tafel ondersteunt je ellebogen terwijl je in een ontspannen positie zit. Daarbij komt kijken dat een goede hoogte van je computerscherm ook niet onbelangrijk is. De bovenkant van je scherm zou net iets onder je ooghoogte moeten vallen om goed te staan. Enkele hulpmiddeltjes om je scherm hoger te krijgen zijn bijvoorbeeld hogere laptop staanders, pakken printpapier of enkele boeken. Het is aangeraden om een losse muis en toetsenbord te gebruiken zodat je schouders zich ook kunnen ontspannen. Verder zorg je ervoor dat de afstand tot het scherm minimaal 1 armlengte is. Eens je eraan gewend bent, zal je zweren bij deze positie omdat ze je lichaam rust geeft.

No tropical temperatures

Algemeen worden op alle kantoren gemiddelde temperaturen ingesteld tussen de 19 en 21 graden. Een te warme werkplek zorgt ervoor dat je loom wordt terwijl een te frisse werkplek ervoor zorgt dat je lichaam veel energie nodig heeft om zich op te warmen. De kunst is dus om een goede balans te vinden. Heb je het nog steeds te koud? Dan werk je best nog een beetje harder 😉.

Noisy noises

Sommige van hen kunnen je storen en andere dan weer niet. Je zorgt ervoor dat het voor iedereen aangenaam blijft door bijvoorbeeld lange telefoongesprekken elders te houden, toestellen die geluid maken ergens anders te plaatsen. Oordopjes of een hoofdtelefoon kunnen ook soelaas brengen. Zoals daarstraks reeds aangehaald, stonden de printers in het verleden vlak aan onze werkplekken. We hebben ze dan ook verplaatst naar een andere hoek, niet alleen om de benen eens te strekken maar ook om het geluid van de apparaten te dempen. Of je nu alleen werkt of in groep, je zal steeds bepaalde geluidsprikkels ervaren. 

Off that chair

De benen een keer strekken kan nooit kwaad. Integendeel, zorg ervoor dat je minstens een keer per uur van jouw stoel gaat. Al is het maar om naar het toilet te gaan, koffie te gaan halen of naar een meeting te gaan. Zo verander je je houding, maar geef je je ogen ook even rust. Bij Imalink stond de printer in het verleden aan het bureau. We hebben er dan ook expliciet bij de verbouwing voor gekozen om de printers achter de hoek te plaatsen zodat we even de benen moeten strekken. Daarnaast hebben we ook de tip gekregen van Arne om een slimme horloge of app te installeren waarvan je een melding krijgt als je te lang neerzit.

Human humidity

Je zou denken dat de vochtigheidsgraad op je bureau niet echt belangrijk is? Toch wel! De perfecte luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Als dit percentage lager ligt dan 40% bij jou op kantoor, kan je last krijgen van branderige ogen, hoofdpijn en geïrriteerde slijmvliezen. Planten en een kommetje met water op de verwarming kunnen hierbij de droogte wegwerken uit jouw kantoor. Planten hebben we bij ons op kantoor meer dan genoeg! Zij zorgen niet alleen voor een goede vochtigheidsgraad bij ons, maar ook voor de klassevolle uitstraling van het kantoor.

Clean desk = clear mind

Een opgeruimd bureau hebben is voor sommigen een moeilijke afspraak. Toch is het belangrijk om hier dagelijks aandacht aan te besteden zodat het een routine wordt. Bij Imalink hanteren we dan ook de regel dat een “clean desk” voor een “clear mind” zorgt. En dat is ook zo. Er is niks rustgevender dan aan je werkdag te beginnen aan een opgeruimde tafel. Rommel en onbelangrijke zaken op jouw bureau zorgen voor chaos en onrust. Zorg er dus voor dat al jouw papierwerk geklasseerd is, je pennen bij elkaar liggen en je de ruimte hebt om georganiseerd te werken. Een goede gewoonte hierbij is dus ook om jouw bureau een laatste keer op te ruimen voor je het kantoor verlaat.