Overslaan naar inhoud

Solliciteren in coronatijden

Je moet het maar meemaken, op zoek zijn naar een leuk nieuw project of uitdaging als IT consultant, en net op dat moment heeft corona de wereld in zijn greep. Gelukkig leven we in de 21ste eeuw wat ons tal van mogelijkheden biedt om toch nog, in tijden zoals deze jouw droomjob te vinden. Ons Imalink rekruteringsteam geeft je daarom vanuit haar eerdere ervaringen met online rekruteren (maar vooral van de afgelopen maanden) graag enkele tips mee zodat je jouw zoektocht goed kan starten. Nu je momenteel een overvloed aan tijd hebt, kan je maar beter alvast je cv en motivatiebrief even opfrissen. Of beter nog, waarom niet “from scratch” beginnen? Laat zien wat je in huis hebt!

Bij Imalink wisten we al langer dan vandaag dat video-interviews niet alleen nu maar ook ervoor handige tools zijn om elkaar van op afstand te leren kennen. Eén van de grootste voordelen van online rekrutering is het mobiliteitsprobleem dat we bij een eerste gesprek hiermee omzeilen. Verder kan je stiekem nog je pyjamabroek aanhouden en hoeft niemand jouw klamme handen te schudden bij het kennismaken 😉

De huidige situatie laat Imalink toe om onze online rekruteringstechnieken nog meer uit te breiden en te verfijnen. We hopen dan ook na de crisis deze methode bij gelegenheid te kunnen gebruiken. Ben je er klaar voor? Dan overlopen we enkele cruciale tips en ben ook jij straks volledig klaar om dat online solliciteren tot een van jouw skills te benoemen!

The perfect tool 4 you?

Er zijn een aantal tools die je makkelijk kunnen helpen om zo’n online interview vlot te laten verlopen. Ze verschillen allemaal van elkaar dus test ze zeker eens uit vooraleer je je effectieve gesprek hebt. Wij, bij Imalink, maken alvast gebruik van onderstaande tools:

  • Skype
  • FaceTime
  • Google Hangouts Meet
  • Zoom
  • Teams
  • Whereby
Çava met uw cv?

Zoals we hierboven al vermeldden, is het dé ideale moment om jouw cv weer op te fleuren of om zelfs een nieuwe op te stellen. Doe je ding maar zorg ervoor dat het professioneel oogt.

Oefening baart kunst!

Oefening baart kunst en dat is bij solliciteren zeker ook zo! Bereid alvast jouw vragen voor het online sollicitatiegesprek voor, net zoals bij een fysiek sollicitatiegesprek. Dé tip die je altijd in het achterhoofd dient te houden tijdens het gesprek is dat je steeds eerlijk en jezelf moet blijven. Zo niet, val je toch sowieso eens door de mand. Laat zien dat de lastige sollicitatievragen voor jou “a piece of cake” zijn en laat vooral merken dat je je goed hebt voorbereid.

Zei er iemand LinkedIn?

Het merendeel van de IT professionals hebben een LinkedIn profiel. LinkedIn zorgt voor een groot netwerk onder professionelen dat je eventueel kunnen helpen naar een potentiële job. Daarbij werpen we, bij Imalink, steevast een blik op jouw profiel op zoek naar nuttige bijkomende informatie. Heb je er nog geen? Maak er dan zeker een aan, je hebt nu toch tijd genoeg 😉

Dress to impress

In een joggingbroek of in een strakke jeans voor je PC zitten? Jouw antwoord is ongetwijfeld die makkelijke joggingsbroek toch? Het is normaal dat je comfortabel en op jouw gemak wilt zitten als je thuis bent. Maar toch kunnen wij jou aanraden, en is het effectief bewezen, dat je positiever bent als je kledij aantrekt die je ook zou dragen wanneer je de deur uit zou moeten. Je zal zien, je zal je een pak beter en productiever voelen! Staat er een online sollicitatiegesprek met ons op de planning? Trek dan zeker je mooiste outfit aan! Ook al word je in je eigen huis geïnterviewd, dan nog is professionele kleding belangrijk. Net zoals je houding.

Alles bij de hand?

Net als bij een ‘echt’ interview hou je best een aantal zaken bij de hand. Ik denk onder meer aan de vacature, jouw cv, de vragen die je voorbereid hebt, pen & papier en misschien is een glas water ook niet onbelangrijk. Je spreekt veel dus is het ook normaal dat je na een tijd een droge keel krijgt. Leg zeker alles binnen handbereik want je kan moeilijk opstaan tijdens het gesprek. Je kan het wel, maar dat komt dan ook weer niet professioneel over. Als je met oortjes of een headset werkt, zorg er dan voor dat je je microfoon ten gepaste tijde even “mute”.

Goede achtergrond?

Zet je tijdens jouw online sollicitatiegesprek in een andere ruimte. Zorg er ook voor dat je een effen achtergrond kan creëren zodat we niet worden afgeleid. Laat ook zeker aan jouw eventuele huisbewoners weten dat je online zal geïnterviewd worden. Je zal maar even voorhebben dat iemand ongegeneerd en al zingend de kamer komt binnengewandeld!

Getest en goedgekeurd?

Nog een gouden tip: test alles uit vooraleer je aan jouw gesprek begint. Als er zich een probleem voordoet, kan je dit nog rustig proberen op te lossen. Is de batterij van jouw PC goed opgeladen? Is je wifi optimaal en werkt jouw geluid en microfoon? Log je ook steeds min 10 min vroeger in op het gekozen platform waar je het gesprek zal houden. Test het technische gedeelte zoals het geluid, micro, batterij en wifi dus zeker op voorhand uit om stress een stapje voor te zijn!

Zitten alle tips fris in je hoofd? Veel succes en tot snel!

Lotte