Deze week trok ik de eerste keer op pad om mijn IT kennis uit te breiden. Ik ging naar Brussel en interviewde onze consultant Kris. Als ervaren Java Developer werkt hij al een aantal jaren voor Imalink aan verschillende projecten. De geknipte persoon dus om mij meer te vertellen over de trends in zijn vakgebied. We hadden het over Java Enterprise en het Spring framework, maar vooral over de verschillen tussen beiden.

Java EE vs. Spring: een vergelijking

Bij de ontwikkeling van applicaties heeft de developer niet altijd zelf de keuze welke technologie stack daarvoor gebruikt wordt. Vooral in grote organisaties is de kans reëel dat de keuze voor het platfrom, framework, programmeertaal of bibliotheek gebaseerd is op hetgeen al aanwezig is binnen een bedrijf. Vaak wordt voor een combinatie van meerdere programma’s geopteerd. Het gebruik van Java Platform Enterprise Edition, of Java EE/Jakarta EE, en het Spring framework zijn daar twee voorbeelden van. Ook bij Imalink werken onze Java developers geregeld met beiden. Maar waarin schuilt nu net het verschil? Een korte toelichting.

De standaard als vereiste

Het Java EE platform werd oorspronkelijk gecreëerd om de ontwikkeling van applicaties te vereenvoudigen. Enerzijds door de mindere hoeveelheid code die geschreven moet worden en anderzijds door het standaardiseren van modules en componenten. Java EE is vooral bij grote bedrijven terug te vinden zoals in de financiële sector. Zij gebruiken het platform omdat het hen in staat stelt op grote schaal applicaties te bouwen.

Het specifieke aan Java EE is dat er gewerkt wordt met applicatieservers. Dat zijn servers of software die speciaal uitgerust zijn met centrale services die de applicaties kunnen aanspreken. Een voorbeeld hiervan is het afhandelen van data transacties. Dergelijk services worden via het platform aangeboden aan de applicaties. Met applicatieservers waaronder Wildfly maakt Java EE het ontwikkelaars makkelijk om snel te kunnen starten. Tot slot kan iedere producent hiervan zijn eigen versie maken die voldoet aan de vooraf bepaalde Java standaarden.

Een eigen procedé

Een van de meest gekende frameworks om Java EE applicaties mee te bouwen is ongetwijfeld het Spring framework. Voorstanders menen dat het framework heel snel en productief werkt naar developers én eindgebruikers toe. Wat de ontwikkeling betreft is het een handige tool die als het ware opgebouwd is met bouwstenen. Dat maakt het voor developers mogelijk om veel zaken te hergebruiken en efficiënt te kunnen werken. Spring volgt zogezegd een eigen procedure qua ontwikkeling.

Een ander voordeel van Spring, vergeleken met enterprise frameworks, is dat er niet altijd een applicatieserver nodig is. Doordat bijvoorbeeld bepaalde programma’s niet op dezelfde locatie of applicatieserver dienen te draaien, is Spring eerder lightweight vergeleken met Java EE. Bovendien biedt Spring meer tools aan die aan de moderne business noden voldoen zoals Spring Security. Die maakt het mogelijk om op een eenvoudige uniforme manier veiligheid van applicaties te garanderen.

Een andere manier van werken

Zowel Java EE als Spring hebben elk hun eigen manier van werken. Het grootste verschil valt op te merken aan de strikte standaarden waar Java EE moet aan voldoen. Spring daarentegen heeft meerdere mogelijkheden, de standaard volgen of voorop lopen op toekomstige standaarden los van restricties.

Tot slot zijn er verschillen zichtbaar in onder meer de architectuur, programmeertaal en interface. Volgende infographic geeft nog eens de belangrijkse verschillen tussen beide tools visueel weer.

Bron infographic: educba.com

Ook zin om als Java Developer bij Imalink aan de slag te gaan? Als Imalink consultant is elke dag anders. Bovendien krijg je de kans om jezelf verder te ontwikkelen in hetgeen jij goed bent en je kennis verder uit te breiden. Benieuwd naar onze laatste vacatures? Bekijk ze op  https://www.imalink.be/vacatures  en  https://www.imalink.be/imalink-projects/

Met speciale dank aan onze Imalink consultant Kris voor de verhelderende uitleg!


Kimberly