Skip to content

IT Consultant, een vak apart

Cédric is reeds enkele maanden als bediende bij Imalink aan de slag . Als IT Consultant heeft hij hierdoor de zekerheid om steeds mee te werken aan langdurige projecten bij Top 500 bedrijven voor Imalink en kan rekenen op de nodige variatie. Wij gingen on-site bij hem langs en mochten volgende getuigenis optekenen;

 

“In mijn ogen heb je als consultant een grotere werkzekerheid”

Ik was altijd al geïnteresseerd in informatica. Vroeger was ik thuis vaak bezig met aan computers te sleutelen. Later ben ik toevallig in mijn eerste IT job als helpdesk medewerker gerold.

Informatica is iets dat ik graag doe en hoop het voor de rest van mijn leven nog te blijven doen. De sector is dan ook heel erg breed.

Imalink - IT Consultancy
“Ik ken de gebouwen van onze klant beter dan het gebouw van Imalink”

Mijn eerste job als IT consultant was bij een bedrijf dat vooral short term werkte. Totaal iets anders dan wat Imalink aanbiedt, want zij bieden long term projecten aan en dit voor zowel bedienden, zoals ikzelf, als freelance consultants.

Na 5 jaar als consultant te werken bij datzelfde short term bedrijf werd ik van het ene project naar het andere gestuurd om roll-outs en herstellingen te doen. Ik werd dus voortdurend uitgedaagd om ander werk te doen, maar dat maakte het juist fijn om te doen. Nadien liepen alle projecten ten einde en werd er bij mijn vorige werkgever praktisch niet meer gezocht naar een nieuw project voor mij.

Exact 1 jaar later kwam er bij het tabak bedrijf, waar ik voordien werkte, weer een plaats vrij. De voorwaarden waren beter dus ben ik teruggegaan als niet-consultant omdat ze niet met externe werkkrachten werken. Maar niet voor lang.  Dit omdat ondertussen de markt ook compleet is veranderd en je bij wijze van spreken niet meer over straat kan lopen met een pakje sigaretten.

“Wat mij het meeste aansprak om bij Imalink te komen werken is hun manier van commniceren”

Momenteel ben ik bediende bij Imalink en werk ik voor hen op een project bij Infrabel. Ik word er ingeschakeld als helpdesk medewerker. De job houdt niet enkel in dat ik de telefoon mag opnemen en vragen wat het probleem is, ik mag ook ter plaatse installaties en herstellingen uitvoeren.  Het is een variërende en ruime functie en ik doe het graag. Samen met Imalink ben ik aan het uitkijken om me op termijn verder te bekwamen.

Wat mij het meeste aansprak om bij Imalink te werken is hun manier van communiceren. Ik werd door hen de eerste keer opgebeld.  Ik hoorde dat de persoon aan de andere kant van de telefoon een enthousiast iemand was. Iemand die enthousiast is aan de telefoon werkt graag op zijn of haar werk. Het betekent dat er een fijne sfeer hangt en dat maakt, dat je elke dag met een glimlach naar je werk vertrekt. Voor mij is dit zeer belangrijk. Eén van de redenen dat ik mijn ontslag gaf bij mijn vorige werkgever was de onaangename sfeer en de strijd met de andere diensten. De kleuterklas is echt wel al te lang geleden daarvoor.

Mijn eerste face-to-face gesprek bij Imalink had ik met Arne en Isabelle, de oprichters van Imalink. Ik merkte meteen de leuke, familiale maar toch zakelijke sfeer op, echt fijn. Tijdens mijn opdrachten bij de klant sta ik niet dagelijks in contact met Imalink maar het is wel het bedrijf waar ik voor werk en waar ik steevast op kan terugvallen als er zich iets professioneels of persoonlijks voordoet.

“Hoe meer projecten, hoe meer ervaring en dat zorgt ervoor dat je bij goede bedrijven terecht komt en kan blijven”

Ik sta steeds open voor uitdagingen, maar mijn voorkeur gaat uit naar IT-consultancy. Waarom ik deze manier van werken toch boven de traditionele verkies? Dat is simpel, gewoon omdat ik een grotere werkzekerheid heb.

Als werknemer bij Imalink moet ik niet vrezen. Van zodra een project afloopt, kan ik aansluitend bij een andere klant van mijn werkgever tewerkgesteld worden.

Nog een pluspunt van het consultant zijn, is de variatie die je hebt in je werk en de verschillende opleidingen die je makkelijk kan volgen. Hierbij komt ook nog kijken dat Imalink mij nog beter gekwalificeerd kan inzetten bij de klant. Investeren in consultants is dan ook een van de fundamenten bij Imalink.

Het feit dat ik niet altijd 100% zeker ben van mijn volgende project(en) maakt dat ik toch wel zeker ben en op mijn beide oren kan slapen omdat ik bediende ben bij een bedrijf dat al 20 jaar bestaat.

Als consultant ga je van het ene naar het andere project en kan je de ervaringen die je hebt meegekregen bij andere projecten meteen gebruiken bij je nieuwe project. Je moet je als consultant dus echt wel flexibel kunnen opstellen. Hoe meer projecten, hoe meer ervaring en dat zorgt ervoor dat je bij interessante bedrijven met boeiende projecten terecht komt.

“Studeren is nooit mijn sterkste kan geweest maar door de vele opleidingen en bijscholingen die ik deed in het verleden heb ik leren leren en kan ik nu enorm snel zaken opnemen en uitvoeren in de praktijk”

Als je als consultant aan de slag wil gaan, moet je openstaan om steeds in andere werkomgevingen te werken. Niet alleen je omgeving verandert geregeld maar ook de informatica zelf. Je moet dus ook openstaan en interesse hebben om je bij te scholen zodat je up-to-date blijft.

Vroeger had ik problemen om dingen aan te leren. Studeren is nooit mijn sterkste kant geweest maar door de vele opleidingen die ik kreeg in het verleden heb ik leren leren en kan ik nu enorm snel zaken opnemen en omzetten in de praktijk.

“Consultancy is een win-win situatie 

Ik vind het normaal dat er veel informatici als consultant werken. In veel bedrijven is het zo dat je IT-personeel met bepaalde eigenschappen maar voor even nodig hebt. Mensen die voor zo’n korte periode een contract krijgen, bestaan bijna niet. Daarom vind ik dat consultancy bij Imalink een win-winsituatie is. De consultant kan meerdere projecten bij dezelfde klant uitvoeren en de klant kan op beide oren slapen omdat de consultant zijn vak als geen ander kent.

Of ik ooit nog bij een bedrijf wil gaan werken als niet-consultant? Zeg nooit nooit natuurlijk! Het is echter mijn bedoeling om tot mijn pensioen consultant te blijven. Terug beginnen solliciteren zie ik niet meer zitten, ik voel me goed als consultant bij Imalink.

Imalink nv – 17 februari 2020
Cedric – Lotte – Arne