Een cyber safe wachtwoord in 1-2-3

Cybersecurity is ook vandaag nog altijd brandend actueel. Het beveiligen van onze gegevens is meer dan ooit topprioriteit. Bij Microsoft alleen al gebeuren dagelijks meer dan 10 miljoen cyberaanvallen met gebruikersnaam en wachtwoord. De kracht van een sterk en veilig wachtwoord is dus niet te onderschatten. In deze blog vind je een overzicht van de belangrijkste tips die wij bij Imalink gebruiken om onze accounts op en top beschermd te houden.

Een betrouwbaar en moeilijk te vinden wachtwoord gebruiken klinkt logisch maar toch blijkt dat we in België almaar minder een nieuw wachtwoord verzinnen voor onze accounts. We gebruiken zowel privé als op het werk graag hetzelfde en eenvoudig te onthouden wachtwoord voor verschillende accounts. Interessant voor hackers want wanneer ze een wachtwoord kunnen kraken, hebben ze meteen toegang tot al je andere accounts. Bovendien worden gehackte namen en wachtwoorden voor weinig geld online te koop aangeboden. De nood aan een doordacht en uniek wachtwoord is dus groot. Waaraan moet een wachtwoord dan zoal voldoen om als ‘veilig’ beschouwd te worden? De hoofdregel blijft: hoe langer hoe veiliger. Het gebruik van een wachtwoordzin is dus geen gek idee. Maar er zijn nog tal van andere interessante hulpmiddelen om je gegevens beter te vrijwaren tegen cybercriminelen. Onderstaande tips helpen je alvast op weg.

1. Gebruik voor iedere login een ander paswoord met behulp van een wachtwoordmanager

In een ideale wereld is het sterk aan te raden om voor iedere service een apart en complex wachtwoord te kiezen. Die verschillende wachtwoorden bovendien nergens noteren is en blijft de beste manier. Helaas is het onmogelijk om het veelvoud aan wachtwoorden te onthouden. Gelukkig bestaan er wachtwoordmanagers die ons daarbij kunnen helpen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn onder meer Lastpass en 1password. Die werken volgens het principe van een digitale kluis. De vergelijking met de kluis slaat op het feit dat je slechts een enkel wachtwoord hoeft te onthouden om ‘de kluis’ te ontgrendelen en zo toegang krijgt tot al je opgeslagen logins. Ook hier is het wel belangrijk om na te gaan waarop de wachtwoorden bewaard worden. Zo is het veiliger om die lokaal op het toestel te bewaren in plaats van op de cloud, zelfs al zijn ze versleuteld.

2. Verander regelmatig je wachtwoord maar wees uniek

Hoewel deze tip heel vanzelfsprekend lijkt, maken we er ons het meeste schuldig aan. Bij Imalink moedigen we iedereen intern aan regelmatig het wachtwoord aan te passen. Desondanks zijn er andere bronnen die menen dat het vaak veranderen van je wachtwoord net voor een slechtere beveiliging zorgt. Zo toont een onderzoek van Microsoft aan dat het frequent veranderen van je wachtwoord er net toe leidt dat mensen makkelijke woorden of zinnen kiezen die sneller achterhaald worden door hackers. Om deze tip toch succesvol door te voeren, is het aan te raden een aantal belangrijke zaken in acht te nemen.

Allereerst is het cruciaal om alle ‘standaard’ wachtwoorden niet te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn voornamen en verjaardagen van familieleden of vrienden, de naam van je favoriete band etc. Met andere woorden wachtwoorden die niet zo moeilijk te achterhalen zijn door mensen die jou amper kennen. Die wachtwoorden worden door hackers dus als eerste gebruikt in de poging om logins te kraken. Zoals eerder aangegeven is eveneens de lengte van het paswoord erg belangrijk. Door gebruikers aan te zetten een woord van minimum acht karakters te kiezen, worden die standaard wachtwoorden geband. Een wachtzin is daarom nog altijd de veiligste keuze waarbij het gebruik van cijfers en speciale tekens eveneens niet noodzakelijk is.

3. Kies voor multifactorauthenticatie binnen je organisatie

De meest gekende vorm van deze extra beschermingslaag is de tweestapsverificatie. Op die manier wordt je account dubbel beveiligd bovenop je wachtwoord. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat wanneer je aanmeldt bij je account een cijfercode naar je telefoon of e-mailadres wordt verstuurd. Zo ben je hackers te slim af die er toch in geslaagd waren om je wachtwoord te kraken of een gok deden ernaar. De toegang tot je toestel waarmee je inlogde, hebben ze nu eenmaal niet. Er kan nog een bijkomende bescherming toegevoegd worden aan de hand van bijvoorbeeld een vingerafdruk. Multifactorauthenticatie combineert twee of meer van bovenstaande manieren om zich te identificeren. Op die manier kunnen cybercriminelen zich nog veel moeilijker voordoen als iemand anders.

Tot slot…

Wanneer je zeker wilt zijn dat je wachtwoord ‘cyber safe’ is, is het aanbevolen om onze tips samen toe te passen. Een combinatie gebruiken, levert nog altijd de beste resultaten op. Zo begint het allemaal met een uniek paswoord voor elke account die je gebruikt. Bovendien ben je met een lang en complex wachtwoord alvast geruster dat hackers het veel moeilijker kunnen achterhalen. Tot slot is de multifactorauthenticatie een perfecte aanvulling op dat alles. Gezien zijn sterk verdedigingsmechanisme zorgt het ervoor dat cybercriminelen met het kraken van een paswoord niet langer genoeg meer hebben om toegang te krijgen tot een account.