Negen regels voor goed teamwork

vrijdag 13 mei 2016 door Arne Masureel in ICT Consultancy, een kwestie van samenwerken..

Negen regels voor goed teamwork

Als een organisatie goed draait heeft dat vaak te maken met goed teamwork. Een hecht samenwerkend team leidt namelijk tot topprestaties. Maar aan welke regels moet een goed team voldoen?

Geoffrey James, columnist bij zakensite Bnet.com, praatte met Phil Geldart, de auteur van het boek ‘In Your Hands: the Behaviors of a World Class Leader’ en kwam tot 9 vuistregels waaraan elk goed team steevast beantwoordt.

Regel 1: een team moet een leider hebben

In de meeste teams is het duidelijk: de manager is de leider en zijn medewerkers zijn de andere teamleden. Maar soms gebeurt het ook dat er een team wordt samengesteld met mensen uit verschillende afdelingen of verschillende organisaties. Ook in dat geval moet er een duidelijke leider aangeduid worden.

De leider van het team is verantwoordelijk voor de resultaten, maar om die te bereiken is hij afhankelijk van het hele team.

Regel 2: het team moet eensgezind focussen op hetzelfde, kwantificeerbare doel

Elk teamlid moet goed begrijpen wat het team als geheel probeert te bereiken. Dat kan alleen als dat doel op eenobjectieve manier gemeten kan worden. Doelen mogen nooit vaag zijn. De doelstelling ‘betere klantenrelaties opbouwen’ is bijvoorbeeld niet meetbaar en dus waardeloos, beter is het om te zeggen: ‘50% van de prospects omzetten in klanten’. Dat is wel precies en meetbaar.

Regel 3: elk teamlid moet een duidelijk omschreven rol hebben

Om hun dagelijks werk te kunnen uitvoeren moeten de teamleden precies weten wat er van hen verwacht wordt. Zonder die duidelijkheid zullen ze waarschijnlijk gedeeltelijk elkaars werk doen en elkaar ook voor de voeten lopen. Uiteraard moeten de rollen van de teamleden voortdurend geëvalueerd en bijgestuurd worden als ook het werk evolueert.

Regel 4: het team moet bereid zijn om zaken uit te wisselen

De individuele teamleden moeten alles wat bijdraagt tot het bereiken van de groepsdoelstellingen met elkaar uitwisselen. Dat gaat zowel om materiële zaken als geld, computers, bureaumateriaal of werkruimte als omimmateriële zaken zoals ideeën of enthousiasme. Als de teamleden deze dingen voor zich alleen proberen te houden, dan verhinderen ze daarmee een goede teamwerking.

Regel 5: het team moet vaak en efficiënt communiceren

Frequent communiceren is niet moeilijk: beleg gewoon op regelmatige tijdstippen een groepsvergadering. Wekelijks is een minimum, maar in de meeste gevallen zal het vaker moeten. Efficiënt communiceren is moeilijker. De teamleider moet erover waken dat elk teamlid de boodschappen die overgedragen worden begrepen heeft.

Regel 6: het team moet op een consistente, gezamenlijke en enthousiaste manier inspanningen leveren

Een team kan maar efficiënt werken als elk lid zich 100% inzet om de doelstellingen te bereiken. Dit soort toewijdingkrijg je maar door als teamlid dagelijks te doen wat je moet doen. Uiteraard betekent dit niet je hiervoor je privéleven moet opofferen. Integendeel, want dat zou nefast zijn voor je enthousiasme dat ook noodzakelijk is om goede resultaten te bereiken.

Regel 7: de teamleden moeten af en toe hun ego opzijzetten

Een groot ego kan soms een voordeel zijn, bijvoorbeeld bij verkopers. Maar toch is het vaak nodig om een team goed te laten functioneren dat je de algemene doelstellingen laat primeren boven de individuele bijdrages van de teamleden. Divagedrag helpt een team geen meter vooruit.

Regel 8: het team moet zichzelf kunnen evalueren

Om de drie of vier vergaderingen zou elk teamlid een punt van verbetering naar voren moeten brengen. Op die manier evalueert het team zichzelf op een systematische manier. Het geeft de teamleider ook de kans om patronenvan terugkerende, algemene problemen te ontdekken.

Regel 9: het team moet zichzelf kunnen bijsturen

Als de teamleider merkt dat verschillende mensen dezelfde problemen noemen, dan is het tijd om globaal in te grijpen. Daarnaast moet hij zich ook ontfermen over de belangrijke individuele problemen die teamleden ondervinden.

Bron: Bnet.com

Deel dit artikel

Reacties

Reageer